skip to Main Content

Mikro kukuruz je delikatan i sladak izdanak kukuruza kokičara. Ovo je mikrobilje koje se gaji u potpunom mraku. Kukuruz u ovom obliku je vrlo ukusan i nutritivno bogat dodatak ishrani. Zbog rasta u mraku je svetlo žute boje sa dugim i sočnim listovima. Ukus ovog mikrobilja je iznenađujuće sladak i svež, pa se lepo slaže slatkim jelima. Dok u kombinaciji sa slanim kombinacijama upotpunjuje umami doživljaj.

Mikro kukuruz sadrži vitamine A, B, C i E, ali i minerale kao što su kalcijum, gvožđe,magnezijum i kalijum. Takodje je dobar izvor ferulinske kiseline, snažnog biljnog antioksidanta. Nekoliko istraživačkih studija pokazuje da ferulinska kiselina igra vitalnu ulogu u prevenciji raka, ali i i redukuje UV indukovano oksidativno starenje kože. Pa se slobodno može reći da se konzumiranjem izdanaka kukuruza može postići i antiage efekat. Mikro kukuruz u sebi sadrži i lecitin, koji utiče na smanjenje holesterola u krvi, i deluje protiv gojaznosti.

Mikro kukuruz je i proteinska bomba, jer može sadržati i do 30 grama proteina na 100 grama svežeg proizvoda. Pa može poslužiti i kao odlična grickalica za oporavak od napornog treninga. Pored toga sadrži dobre nivoe nekih vrednih grupa vitamina B-kompleksa kao što su tiamin(B-1), niacin(B-3), pantotenska kiselina(B-5), riboflavin(B-2) i piridoksin(B-6). Ovi izdanci su i puni folata, koje naše telo lako apsorbuje prilikom varenja za razliku od folne kiseline (sintetičkog vitamina koji se nalazi u suplemetaciji).

Najbolje je mikrobilje kukuruza konzumirati sveže, jer ne podnosi termičku obradu. Zbog njegov slatkastog ukusa i neobične boje često se koriste kao ukras i u slatkim i u slanim jelima. Izdanci se mogu koristiti kao toping na mesnim jelima, mešati u salate, ubacivati u burito ili sendviče, ali i kao dodatak poslasticama poput sladoleda i `raw` torti. Dobro se kombinuje sa cherry paradajzom, zelenom salatom, kukuruzom šećercem na žaru, mesom poput piletine ili ribe, sa soja sosom i wasabijem. Ali i sa jagodama i voćnim salatama.

Mikro kukuruz će u frižideru izdržati i do deset dana, kad se čuva neopran, i upakovan u abalažu kroz koju ne prolazi svetlost, kako listovi ne bi promenili svoju boju pa sa njom i ukus.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top