skip to Main Content

U antičkoj Grčkoj verovalo se da je rukola prirodni afrodizijak i da se u 1. veku intenzivno koristila za povećanje libida. Rukola je bila jedan od glavnih sastojaka koji su se koristili u ljubavnim napicima, a bila je uparena sa lavandom ili cikorijom, kako bi se povećala snaga napitka. Ljubavni napici bili su izvor mnogih grčkih mitova i legendi, a među nekim narodnim lekovima koji se i danas primjenjuju u Evropi papreno mikrobilje se još uvek se smatra pojačivačem libida. Zapisi o korišćenju rukole kao afrodizijaka pomenuti u spisima grčkog lekara Pedanija Dioskorida, navode da se ova aromatična biljka jela prvenstveno sveža u salatama.

Mikro rukola ima orašast, papreni ukus, koji najviše odgovara kao sveža začinska završnica u slanim jelima. Mikrobilje treba dodavati u kuvana jela neposredno pre serviranja. Za rukolu se preporučuju lagani prelivi i vinaigrete kako bi ostala sveža, jer teški prelivi ne idu uz rukolinu delikatnu teksturu, pa može poprimiti uveli izgled.

Mikro rukola se sastoji od 1 do 2 mala srcolika lista pričvršćena za vitku svetlu stabljiku. Njen biberasti ukus je najintenzivniji kad je u fazi rasta.
Rukola je bogata proteinima i esencijalnim aminokiseliama koje su neophodne za naš organizam. Sadrži vitamine A, B, C, E i K, ali i folate koji su prirodni parnjaci folnoj kiselni (sintetički oblik vitamina koji se koristi u većini suplemenata). Folati su esencialni nutrienti koji zajedno sa vitaminom B12 ima višestruke uloge u organizmu, od kojih su najupečatljivije: normalna produkcija eritrocita i leukocita, sinteza DNK , popravka ćelija i tkiva. Itekako se preporučuje trudnicama, jer se folati iz mikrobilja u potpunosti apsorbuju kroz varenje. Takođe sadrži fosfor i minerale poput kalcijuma, gvožđa i magnezijuma. Odlična je za jačanje imunog sistema i za očuvanje zdravih i jakih kostiju.

Zelenish Mikrobilje Rukola Blog 3

Mikro rukolu možete mešati sa drugim salatama za aromatičan prilog ili je možete upotrebiti kao sloj zeleniša ispod pečenog mesa i morskih plodova. Mikrobilje takođe može biti dodatak u supama, potažima ili varivima. Može se koristiti kao dodatak u fokači, posipati kao toping za picu ili umešati u pastu sa pečurkama. Osim korišćenja mikrobilja rukole u celosti, ona se može umiksati u pesto, naseckati na sendviče i burgere ili preliti preko pečenog krumpira i povrća u infuziji sa maslinovim uljem ili puterom. Mikro rukola dobro se slaže sa sirevima kao što su burrata, parmezan, feta, plavi sir, gorgonzola i mozzarella. Može se kombinovat i sa orašastim plodovima poput oraha, pinjola i pekan oraha. Uz voće uključujući kruške, citruse, bobice, dinje i avokado. Ali i uz  balzamiko sirće , krastavac, paradajz, masline, komorač i meso, uključujući ćuretinu, govedinu, teletinu, piletinu i ribu. Mikro rukolu možete držati u frižideru 5 do 7 dana, neopranu u zatvorenoj posudi.

Fungi pasta sa rukolom

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top