skip to Main Content

Šta  je to Mikrobilje? Kako se to jede? Koliko smem da pojedem? Samo su od nekih pitanja sa kojim se srećemo sa našim klijentima. Pa smo rešili da pokrijemo sva pitanja i informacije koje su po nama od presudne važnosti zašto treba da probate i jedete ovaj delikatan zeleniš.

Mikrobilje je novi ponovo otkriveni sastojak. Do sada su ih kuvari uglavnom koristili u vrhunskim restoranima za ukrašavanje i dodavanje boja i iznenađujućih ukusa jelima. Međutim, ove male biljke zbog svog fantastičnog sadržaja vrlo brzo počinju da pronalaze put do naših kuhinja. I od dekoracije njihov status prelazi u super hranu.

Šta je mikrobilje?

Mikrobilje predstavlja biljke u svojoj najranijoj fazi rasta nakon klijanja. Za razliku od klica, mikrobilje se konzumira nakon formiranja svojih prvih pravih listića, odnosno kotiledona. U ovoj fazi, povrće je najbogatije nutrijentima koji su dragoceni za naše zdravlje. Njihov nutritivni sastav varira spram vrste, ali ono što svo mikrobilje poseduje jesu vitamini, minerali i neophodni antioksidanti.

Kako se jede mikrobilje?

Naša preporuka je da mikrobilje konzumirate sirovo. Kao i sa ’redovnim’ povrćem, termičkom obradom veliki deo vitamina i drugih sastojaka nestaje. Kako bi izvukli maksimum od njihovog sastava, savetujemo da ga konzumirate kao svežu salatu, zeleni sastojak u sendvičima i njegovim svim izvedbama, ili kao osvežavajući dodatak u kuvanim jelima neposredno pre serviranja.

Koliko mikrobilja smemo da pojedemo?

Ovaj delikatan zeleniš nema određenu preporučenu dozu. Njegova kalorijska vrednost na 100g iznosi celih 13kcal. Čak se ubraja i u kalorijski negativne namirnice, odnosno više energije potrošimo na varenje nego što unesemo. Ovo ga čini odličnim dodatkom u režimima ishrana koji imaju za cilj regulisanje telesne težine. Primera radi, 50g mikro brokolija obezbedjuje preporučeni dnevni unos vitamina C, E i K.

Kako se čuva mikrobilje?

Mikrobilje treba tretirati kao svo ostalo lisnato zeleno povrće. Naša ambalaža je predviđena za bezbedno odlaganje u frižiderima, jer mikrobilje je najbolje čuvati na hladnom i mračnom mestu. Nakon otvaranja kesice, ukoliko se akumulira vlaga potrebo je ubaciti papirni ubrus da pokupi višak, kako delikatno lišće mikrobilja ne bi počelo da menja boju. Kako bi zdržalo svoju hrskavost i svežinu, savetujemo vam da mikrobilje operete pre samog konzumiranja. Pored naše ambalaže mikrobilje možete  čuvati i u teglama, posudama sa poklopcem i slično.

Koliko traje mikrobilje u frižideru?

Pravilno upakovano mikrobilje u frižideru može da potraje oko 7 dana u zavisnosti od vrste za koju ste se odlučili.  Idealna temperatutra za čuvanje mikrobilja je ~ 4°C. Istraživanje sprovedeno na departmanu za biljke i ekološke nauke sa državnog univerziteta u Novom Meksiku (istraživanje su sproveli Kenneth J. Berba i Mark E. Uchanski), pokazala je da na temperaturi od 4°C mikrobilje rukole i crvenog kupusa u proseku opstaje do 14 dana, dok mikrobilje rotkvice izdrži i do 21 dan (na osnovu vizualnog  analiziranja).

Da li treba oprati mikrobilje pre upotrebe?

Iako za proizvodnju zeleniša koristimo netretirana semena i supstrat kao i filtriranu vodu, mikorbilje treba oprati pre upotrebe. Ipak su semenke rasle na zemlji, pa kako bi bili 100% sigurni, treba ga osvežiti hladnjikavom vodom. Naša preporuka za pranje mikrobilja je da ga potopite u hladniju vodu i blago protresete, umesto da ga stavite pod mlaz vode. Jačina vode koja udara ovo mekano povrće, može da omlitavi njihove listove i samim time izgube svoju hrskavost.
Dodatni savet: Spinner za salatu je apsolutni pobednik u pranju mikrobilja.

Ukoliko smo propustili nešto ili imate još nekih nedoumica slobodno nas kontaktirajte putem naše kontakt forme.    This Post Has 0 Comments

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Back To Top