skip to Main Content

Šta zapravo podrazumeva super hrana? Prvo je pitanje svima koji od skora počinju da istražuju namirnice koje se sugerišu u zdravoj ishrani.
Pa da počnemo od toga, da sva hrana koja u sebi sdrži visoku koncentraciju vitamina, minerala, fitonutrijenata, antioksidanata, flavanoda i folata može se nazvati super hranom. Ovoj grupi najčesće pripada povrće sa tamno zelenim listovima.

Mikro Brokoli je pravi primer super hrane. Ova delikatna biljčica u poređenju sa potpuno uzgojenim brokolijem je daleko superiornija. Zbog visoke koncentracije nutritivnih vrednosti, samo 50g mikro brokolija zadovoljava preporučeni dnevni unos vitamina C, E i K.
Vitamin C je neophodan hranljivi sastojak za ljudsko telo, delujući kao antioksidans. Potreban nam je za rast, razvoj, oporavljanje različitih tkiva; uključen je u stvaranje kolagena, apsorpciju gvožđa, zarastanje rana i osigurava pravilno funkcionisanje imunološkog sistema.
Vitamin E, poznat kao antioksidant topiv u mastima, je od vitalne je važnosti za vid, reprodukciju i zdravlje krvi, mozga i kože. Dok je vitamin K neophodan za stvaranja proteina ​​potrebnih za zgrušavanje krvi i zdravih kostiju.
Nekoliko studija dokazalo je da mikro brokoli ima zavidan nivo sulforfana. Sulforfan je jedan od najvažnijih jedinjenja u ovom mikrobilju, jer pomaže u borbi protiv raka, ali i dijabetesa i srčanih oboljenja. Takođe smanjuje upale, detoksikuje telo i bori se protiv slobodnih radikala.

Mikro brokoli ima nežan zeleni ukus, koji blago podseća na brokoli, pa je odličan kao dodatak dečijoj ishrani, ukoliko mališani nisu oduševljeni sa velikim brokolijem. Listovi su mu tamno zeleni sa svetlom hrskavom stabljikom. Odličan je izvor vitamina A, B-3, B-5, B-6, C, E i K, ali i minerala poput kalcijuma, mangana, gvožđa, magnezijuma, selena, cinka, kalijuma i fosfora.
Brokoli je savršen dodatak salatama, jelima od mesa, jaja ili sira i potažima. Takođe dobro podnosi toplotu, pa se može dodati i u supe, paste i rižota, neporedno pred serviranje. Odličan je kao zeleni dodatak za smoothie ili hladno ceđene sokove. Zbog svog dekorativnog izgleda i blagog ukusa moze biti dodat kao dekoracija i na slanim i slatkim jelima za vitaminsko pojačanje, a u frižideru opstaje od 7 do 10 dana.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top